#23: Vores træningsprogram til en gravid kvinde i 2. trimester

23. sep, 2021

I dette afsnit af MORtion går vi meget praktisk til værks.

Vi har spurgt vores gravide lyttere og de kunne tænke sig et træningsprogram mod at man indvilligede i at være (anonym) caseperson til dette afsnit. Det var der heldigvis mange der ville!

Vi udvalgte derfor én person, som Emma og Kristian hver især skulle udarbejde et træningsprogram til – uden at koordinere eller snakke sammen. I afsnittet præsenterer vi vores respektive træningsprogrammer for hinanden og lytterne selvfølgelig.


Case: Gravid i 26. uge med 2. barn

Vores caseperson er gravid med barn nummer 2 og er i 26. uge. Hun har en relativt høj NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis – fysisk aktivitet, der ikke er træning): Hun går i gennemsnit 8000 skridt og cykler 6 km dagligt i forbindelse med sit arbejde som hjemmesygeplejerske.

Hun oplever gener i form af kvalme og træthed. Hun kan få lidt ondt i skambenet, når hun har gået meget, og så kan hun blive lidt “træt i bækkenet”, men hun oplever ikke decideret smerter.

Første barn født ved planlagt, ukompliceret kejsersnit og trænede ikke i den første graviditet

Hun er tidligere elitegymnast og stoppede først som 26-årig, og har erfaring med styrketræning, samt et års løbeerfaring. Da vi kontaktede hende havde hun lige været ude og løbe.

Hør og læs mere om løb og konditionstræning under graviditeten.

Forbehold og vigtige fokuspunkter

Træningsprogrammerne er teoretiske og dannet ud fra oplysningerne fra casepersonen. Vi har ikke mødtes med den gravide kvinde og dermed ikke haft muligheden for at tilpasse programmet og øvelserne specifik til hende.

Afsnittet og træningsprogrammer er lavet så vores lyttere kan få et indblik i hvordan et muligt træningsprogram til en gravid kvinde kan se ud. Samt at selvom vi er to trænere med samme tilgang til træning, så kan der stadig være forskel i vores opbygning og øvelsesvalg.

Hør afsnit 11 om styrketræning under graviditeten.

I praksis med træningsklienter, som vi mødes med fysisk, oplever vi begge at et træningsprogram hurtigt kan have brug for justeringer og tilpasning. Nogle har måske behov for justeringer efter 2-3 træninger, og andre har måske først brug for det efter 3-4 uger.

Det er vigtigt at huske på, at der sker en del ændringer i kroppen i løbet af graviditeten, og derfor kan nogle øvelser eller motionsformer periodevis føles anderledes. Men det er ikke ensbetydende med, at man nødvendigvis skal udelukke dem helt resten af graviditeten.

Hvis det er nogle øvelser eller motionsformer, der er meningsfyldte for dig, så kan du prøve igen senere og se, om de nu føles bedre. Ellers er det helt okay, hvis man oplever, at der er behov for nye øvelser eller motionsformer i løbet af graviditeten.

Træningsprogrammer

Træningsprogrammerne kan du høre om i podcasten, hvor Emma og Kristian præsenterer deres respektive træningsprogrammer for hinanden.

Ellers kan du også finde træningsprogrammerne på skrift ved at besøge MORtion på Instagram og Facebook.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mød personerne bag MORtion

Emma Kaalund

cand.scient i Idræt

Kristian Bradsted

cand.scient i Idræt & Sundhed