Amning og træning: Ødelægger det mælken? Hvad med vægttab?

23. sep, 2021

I dette afsnit nummer 22 af MORtion snakker vi om amning, og særligt amning i forbindelse med træning og vægttab.

Til at hjælpe os har vi besøg af Azadeh Houshmand-Øregaard. Azadeh er uddannet læge og ammevejleder. Hun formidler om amning og alt hvad der relaterer sig dertil gennem sin hjemmeside Mælkevejen.nu. Du finder også hende og Mælkevejen på instagram og Facebook.

Amning

I følge Azadeh er de 3 mest udbredte misforståelser eller myter inden for amning:

 • At amning er kun sundt for barnet i de første 6 måneder eller i det første år.
 • At modermælken kan mangle næring.
 • At hvis et barn græder, er utilfreds, ikke vil sove, er pylret (altså normal babyadfærd), så skyldes det at barnet er sulten og det må betyde at mor ikke har nok mælk. Det er svært at måle mængden af mælk som barnet indtager når man ammer, og det kan derfor blive ret usikkert. Men Azadeh oplever at mange mødre får normal spædbarnsadfærd til at betyde at de ikke har nok mælk.

Amning, krop og træning

I podcasten diskuterer vi en række tvivlsspørgsmål og problemstillinger som ammende kvinder møder. Herunder finder du spørgsmålene og korte svar derpå. Lyt til podcasten hvis du ønsker at få alle nuancerne med.

Hvordan påvirker amning kroppen generelt?

Nogle terapeuter og alternative behandler advarer mod at dyrke motion mens kvinden ammer. Er der et fagligt belæg for det?

 • Kort svar: Nej. Opstart af motion efter fødslen bør tage udgangspunkt hvordan man oplever træningen og hvad ens udgangspunkt er, dvs. hvordan gik fødslen og hvad man er vant til. Og ikke i hvilke hormoner, der måske er et lettere forhøjet niveau af i tiden efter fødslen.

Kan kropsbillede påvirke hvor lang tid man ammer?

 • Noget forskning tyder på at ammelængden påvirkes negativt af bekymringer om eget kropsbillede, ligesom dette også øger sandsynligheden for at brug af flaske og mælkeerstatning.
 • Ammende mødre med flere bekymringer om deres kropsbillede i graviditeten var mere tilbøjelige til at finde amning vanskelig eller smertefuld.
 • Ammende mødre med flere bekymringer om deres kropsbillede efter fødslen var mere tilbøjelige til at stoppe pga. en modvilje mod offentlig amning samt bekymringer over amningens indvirkning på deres kroppe. (1, 2)
 • Amning giver kvinder en fornemmelse af kroppens funktionalitet, og selvom det ikke kan beskytte kvinder mod bekymringer om deres kropsbillede, så kan de se deres krop som et “instrument” snarere end et “æstetisk objekt”. (3)

Giver amning lange slappe bryster?

 • Nej, ændringer i brysternes udseende sker ikke pga. amning. Det kan ske under graviditeten, hvor brysterne bliver større og vævet tilpasser sig.

Mange siger at amning slanker. Hvordan påvirker amning kropsvægten?

 • Amning hjælper ikke til et vægttab. Selvom en kvinde, der ammer, vil forbrænde 300 – 500 kcal mere i døgnet, så øger amningen også appetitten. Kvinden vil derfor ofte kompenserer den øgede forbrænding med at spise mere.

Må man gerne ligge i et kalorieunderskud for at tabe sig, hvis man ammer?

 • Ja. Man må gerne lægge i et lille kalorieunderskud, men som hovedregel ikke meget under 1600 – 1800 kcal/døgn. Det er desuden vigtigt at et eventuelt vægttab sker roligt gradvist – max 1-2 kg om måneden. Et pludselig stort fald i kalorieindtaget kan godt påvirke mælkeproduktionen negativt. Derudover vil det ofte være bedst at vente indtil barnet er ca. 6 – 8 uger gammelt inden man begynder på kalorierestriktion. Her er amningen nemlig etableret og mindre påvirkelig af et eventuelt kalorieunderskud.

Vil et kalorieunderskud påvirker mælkens kvalitet?

 • Nej. Kun hvis man kommer i et stort og drastisk kalorieunderskud. Ellers vil kroppen normalvist prioritere mælk til barnet, så barnet ikke lider nød. Men det kan så påvirke moderens næringsmæssige status negativt, så hun kommer til at mangle vitaminer og mineraler. Men mælken vil kroppen vælge at “beskytte”. (4, 5)

Amning og træning

Mange kvinder får forbud mod at dyrke højintens motion, når de ammer, eller bliver rådgivet til at vente med at amme minimum en time efter motion. Generelt set lader der til at herske meget tvivl – også blandt sundhedsfaglige – om hvorvidt fysisk aktivitet påvirker mælken negativt.

Hvordan påvirker træning mælkens kvalitet (næringsmæssige sammensætning)?

 • Træning påvirker hverken mælkens kvalitet, næringsmæssige sammensætning eller mængden af mælk

Skal ammende kvinder undgå højintens motion eller vente minimum en time med at amme?

 • Der er ingen grund til at undgå eller vente i forhold til amning. Der er fundet mælkesyre i mælken efter højintens træning, men denne mælkesyre har ingen betydning og er ikke farlig for barnet. Den kan dog muligvis få mælken til at ændre smag og måske gøre at barnet afviser brystet, hvis en kvinde prøver at amme lige efter højintens træning.
 • Men hvis barnet afviser brystet skyldes det ikke nødvendigvis mælkens smag. Det kan også bare være fordi der er sved på brystet og barnet kan ikke lide den salte smag. Prøv at rengøre dit bryst og prøv igen. (6)

Referencer:
1) Brown et al. 2015: Body image concerns during pregnancy are associated with a shorter breast feeding duration.
2) Gillen et al. 2021: Breastfeeding, body image, and weight control behavior among postpartum women
3) Fern, Buckley & Grogan, 2014: Women´s experiences of body image and baby feeding choices: dealing with the pressure to be slender
4) Lovelady, 2004: The impact of energy restriction and exercise in lactating women
5) Dewey, 1998: Effects of maternal caloric restriction and exercise during lactation
6) Wright et al. 2002: Infant acceptance of breast milk after maternal exercise

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mød personerne bag MORtion

Emma Kaalund

cand.scient i Idræt

Kristian Bradsted

cand.scient i Idræt & Sundhed