Kroppens forandringer; kan træning i graviditeten hjælpe?

26. okt, 2020

Kroppen gennemgår en stor udvikling i løbet af graviditetens ni måneder. Rent fysiologiske sker der en række forandringer hos kvinden, hvoraf kun nogle af synlige. Den gravide vil dog mærke og opleve mange af forandringerne løbende gennem graviditetens forløb.

Selvom ikke alle forandringer er synlige, så bærer den gravide krop også præg af nogle forandringer. Nogle kan være meget tydelige. For eksempel er en vægtøgning på omkring 12 -15 kg på 9 måneder er relativt meget.

De kropslige forandringer under graviditeten kan også resultere i en uoverensstemmelse mellem kvindens syn på sin egen krop og det dominerende kropsideal i vores samfund, hvor den slanke krop favoriseret og idealiseres.

I dette afsnit gennemgår vi gravidkroppens forandringer og hvordan motion potentielt set kan påvirke kvindes syn på egen krop.

Kroppens forandringer

Nogle af kroppens synlige forandringer kan være; Forøget brystvæv, ændring i mavens størrelse og form, ændret kropsholdning, uren hud, væske ophobning og så beretter nogle (anekdotisk) om ændringer i deres hår (farve, tykkelse) og negle.

Oplevelsen af de kropslige ændringer er forskellige fra førstegangsgravide til flergangsgravide kvinder. Det kan antages, at når først kvinden har været gravid én gang, ændres hendes selvopfattelse således, at hun identificerer sig som mor, og når en anden graviditet indtræffer, så opleves forandringen og processen anderledes.

Lyt og læse mere om morkroppen og kropsopfattelse efter en fødsel.

Kropsopfattelse

Opfattelse af kroppen under graviditeten er en kompleks og konstant varierende proces, der i høj grad er påvirket af den nye forståelse for den funktionalitet, der indtræffer i denne periode. 

Oplevelsen af disse kropslige ændringer og hvordan disse påvirker kvindens kropsopfattelse er forskellige fra kvinde til kvinde, men enkelte studier tyder på, at kvinder der træner i løbet af deres graviditet har lettere ved at skabe mening i de kropslige ændringer (1, 2, 3). Derudover er det påvist af motion gennem graviditet øger kvindens livskvalitet (4).

Lige som med almindelige motionister, så lader det til at gravide kvinder har en større kropstilfredshed og er mere tilfredse med deres kropsbillede, hvis de dyrker fysisk aktivitet (og hvis der er fokus funktionsevne frem for udseende) (1, 5).

Men hvorfor oplever aktive gravide større kropstilfredshed?

Gravide kvinder oplever et akut kontroltab over deres krop, da det er en naturlig proces, der forløber. At træne under graviditeten giver kvinderne en følelse af autonomi ift. den kropslige proces (6).

Træning kan have fungeret som en tilpasningsstrategi, således at enhver potentiel kropslig utilfredshed på grund af vægtøgning blev modvirket af generelt positive følelser af kroppen på grund af træning (3).

Opsummering

Der er altså ikke kun af fysiologiske grunde til at det er gavnligt at træne i løbet af graviditeten. Der er i høj grad også psykologiske årsager til at det er vigtigt at holde sig aktiv i løbet af graviditeten.

Referencer:

  1. Sun et al, 2018: Physical activity and body image dissatisfaction among pregnant women: A systematic review and meta-analysis of cohort studies
  2. Goodwin et al, 2000: Body image and psychological well-being in pregnancy. A comparison of exercisers and non-exercisers
  3. Boscaglia et al 2003: Changes in body image satisfaction during pregnancy: A comparison of high exercising and low exercising women
  4. Lui et al, 2019: Effects of exercise on pregnant women’s quality of life: A systematic review
  5. Engeln et al, 2018: Tone it Down: How Fitness Instructors’ Motivational Comments Shape Women’s Body Satisfaction
  6. Evans et al, 2016: Women’s experiences of physically active leisure during pregnancy

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mød personerne bag MORtion

Emma Kaalund

cand.scient i Idræt

Kristian Bradsted

cand.scient i Idræt & Sundhed