#27 Kan jeg bære og løfte mit barn forkert? Om kropsholdning, dagligdags bevægelser og smerte med Nikolaj Mortensen

11. nov, 2021

Under graviditeten og særligt i efterfødselstiden får mange kvinder at vide at de skal være opmærksomme på deres kropsholdning. Der bliver generelt instrueret meget i at man som nybagt mor skal ranke sig, samt løfte og bære f.eks. sit barn på en bestemt måde.

Men findes der én korrekte kropsholdning? Og hvor vigtigt er det, at dagligdags bevægelser udføres på en bestemt måde?

I dette afsnit kigger vi nærmere på kropsholdning, og særligt kropsholdning i forbindelse med graviditet og efter fødslen.

Til at hjælpe os har vi besøg af Nicolaj Mortensen, der har en kandidat i idrætsvidenskab med speciale i bevægelseskompleksitet, diverse kurser i smertevidenskab og er behandler og medstifter af Smertefri Bevægelse, der hjælper personer med længerevarende og tilbagevendende smerte.

Den korrekte kropsholdning findes ikke

Som trænere og behandlere oplever vi ofte at vores klienter har fået fortalt at deres smerter eller skade skyldes dårlig kropsholdning. Det er en udbredt opfattelse og misforståelse at kropsholdningen hos os mennesker har en negativ indflydelse på vores sundhed og smerteoplevelse.

Helt specifikt på området for efterfødselstræning får mange nybagte mødre fortalt at deres kropsholdning er afgørende for deres krops ve og vel, og at det er særligt afgørende, hvis de har delte mavemuskler.

Disse påstande er fuldstændigt uden fagligt belæg.

Forskningen finder at der ikke er sammenhæng mellem smerte i ryggen og kropsholdning (1, 2), og der er ingen belæg, eller fysiologisk rationale, for at en bestemt kropsholdning kan være med til at hele delte mavemuskler.

For personer med smerte, hjælper det ikke på smerterne at ændre på deres kropsholdning. (3, 4, 5)

Ondt i ryggen og bækkenet under graviditeten

Som vi har gennemgået i et tidligere afsnit om smerte, så er smerte og gener omkring ryggen og bækkenet under graviditeten normalt og oftest helt ufarligt.

Omkring halvdelen af alle gravide oplever smerte bl.a. grundet de kropslige forandringer. Vi ved derfor at det, trods ubehaget, er ufarligt, fordi den anden halvdel, der ikke oplever smerte, gennemgår de samme forandringer.

Faktisk kan vi se at de, som er fysisk aktive oplever mindre smerte end de, som ikke er aktive. (6)

Forskningen finder generelt at det er bevægelse, og ikke måden man bevæger sig på, der hjælper på smerterne.

Løft, dagligdags bevægelser og smerte

Blandt mange trænere og behandlere, der henvender sig til gravide og nybagte mødre, finder man opfordringer til at kvinderne skal have fokus på gode “bevægelsesstrategier“. Bag dette udtryk gemmer sig ofte specifikke instruktioner til hvordan man skal bevæge sig i hverdagen, f.eks i forbindelse med at løfte og bære sit barn.

Forskningen finder dog at der ikke er nogen sammenhæng mellem smerter og hvordan vi udfører et løft. (7)

Generelt set ved vi at kroppen bliver god til det vi regelmæssigt udsætter den for. Udsætter vi kroppen for for meget og for noget, der vedvarende er for tungt, så kan kroppen selvfølgelig overbelastes og dette kan potentielt føre til skade eller smerte.

Men det afgørende er ikke hvordan vi bevæger, løfter eller bære, men hvor meget og/eller hvor tungt i forhold til hvad vores kroppe er vant til. Heldigvis kan kroppen blive vant til mange ting.

Derfor kan det potentielt være problematisk at kvinder møder så mange regler for måden de skal bevæge sig på – også bare i dagligdagen. De mange restriktioner og regler, der skal overholdes gennem en hel dag, må siges at være ekstremt begrænsende for kvindernes livsudførelse. Og for nybagte mødre lægger det et væld af “opgaver” ind i en dagligdag med et spædbarn, der i forvejen af præget af en store livsomvæltning og mange nye opgaver, som ofte skal udføres i søvnunderskud.

Sagt på en anden måde: Der findes ikke “junk bevægelser” eller “junk træning”. Der findes for meget eller for tung træning for den enkelte kvindes udgangspunkt.

Hellere “junk træning” end ingen træning. 🙂

Opsummering

Der er ikke fagligt belæg for det store fokus på kropsholdning og særlige måder at løfte, bære og generelt bevæge sig på.

Ingen bestemt kropsholdning er farligere eller sundere end en anden. Man kan synes at en bestemt kropsholdning er pænere end en anden, men dette handler om æstetik, ikke sundhed.

Ingen bestemt kropsposition er bedre end en anden. Dette afhænger af kontekst og specifikt hvilken funktion kroppen skal have i en given situation. I forbindelse med at sidde, stå og gå er variation hensigtsmæssigt – “den næste stilling er den bedste stilling”.

Det er mere hensigtsmæssigt at fokusere på hvad der hjælper til at øge sundheden generelt og mindske smerter, som fx. mere og bedre søvn og regelmæssigt fysisk aktivitet, fremfor at fokusere på en altoverskyggende og hverdags tilstedeværende fuldtids arbejdsopgave det er, at hele tiden forsøge at have den “korrekt kropsholdning”.

Referencer:
1) Christensen ST, Hartvigsen J., 2008: Spinal curves and health: a systematic critical review of the epidemiological literature dealing with associations between sagittal spinal curves and health.

2) Laird RA, Gilbert J, Kent P, Keating JL., 2014: Comparing lumbo-pelvic kinematics in people with and without back pain: a systematic review and meta-analysis.

3) Ko KJ, Ha GC, Yook YS, Kang SJ., 2018: Effects of 12-week lumbar stabilization exercise and sling exercise on lumbosacral region angle, lumbar muscle strength, and pain scale of patients with chronic low back pain. 

4) Ruivo, Rodrigo Miguel et al, 2016.: Effects of a Resistance and Stretching Training Program on Forward Head and Protracted Shoulder Posture in Adolescents.

5) Lee, Sun-Myung, 2013: Clinical effectiveness of a Pilates treatment for forward head posture.

6) Davenport et al, 2018: Exercise for the prevention and treatment of low back, pelvic girdle and lumbopelvic pain during
pregnancy: a systematic review and meta-analysis

7) Kwon, B. K., Roffey, D. M., Bishop, P. B., Dagenais, S., & Wai, E. K., 2011: Systematic review: occupational physical activity and low back pain.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mød personerne bag MORtion

Emma Kaalund

cand.scient i Idræt

Kristian Bradsted

cand.scient i Idræt & Sundhed