Hvordan ved du det? Myter & misinformation om graviditetstræning

22. apr, 2021

Lær at se igennem myter og misinformation om træning i graviditeten og efter en fødsel – afsnit 19 af MORtion podcasten.

Dette afsnit handler om hvordan vi alle kan blive bedre til at sikre os, at den viden som tilegner os, og måske endda formidler videre til andre, er korrekt.

Og det er sværere end man skulle tro.

I takt med at brugen af sociale medier bliver mere udpræget, stiller det et større krav til, at vi brugere kan forholde os kritisk til de inputs, vi ser igennem deres skærm.

Vi spejler os i hinanden på de sociale medier, og man kan ende med at forme sin egen sandhed ved at like og følge hvad man er enig i og undgå hvad der udfordrer ens egne overbevisninger.

Det er med andre ord nemt at danne sit eget ekkokammer på de sociale medier.

Har man ikke det for øje, så kan man blive draget af misinformation og overbevisninger, som kan synes spændende og interessante, men som kan være langt fra den faktuelle sandhed.

Kritisk tænkning – der er hjælp at hente

Kritisk tænkning er ikke nødvendigvis noget man gør eller ikke gør. Har eller ikke har – som egenskab. Det er noget man kan tilegne sig. Det er altså noget man kan lære.
Ved hjælp af kritisk tænkning kan man øve sig i at forholde sig skeptisk, men også nysgerrigt, over for den information, som man møder.

Kritisk tænkning kan dog hurtigt komme til at virke diffust og intellektuelt. Vi forsøger derfor i dette afsnit at give nogle konkrete værktøjer og fokuspunkter til dig, der gerne vil udøve mere kritisk tænkning:

 • Bliv bevidst om din egen bias
  Vi har ALLE vores egen bias, og vi ved ikke hvad vi ikke ved! Søger du information, der understøtter eller udfordrer dit synspunkt?
 • Occam’s Razor (ragekniv)
  En erkendelsesfilosofi, der skærer de(n) hypotese væk, der kræver flest mulige antagelser. Dvs. hvad er den mest sandsynlige forklaring?
 • Appeal to authority
  Når en person fejlagtigt bruger sin titel, uddannelse, erfaring eller position som argumentation for sine påstande.
 • Ekspert paradokset
  Også kendt som Dunning-Kruger effekten. Nu mere en person ved om et emne, nu bedre indsigt vil vedkommende have om alle nuancerne og kompleksiteterne. Vedkommende vil ofte fremstå usikker, modsat en person med kun lidt viden om et om emnet, der ofte vil overvurdere sine kompetencer, og derfor vil fremstå skråsikker og udtale sig i absolutter.
 • Ekstraordinære påstande kræver ekstraordinære beviser” (Et citat fra Carl Sagan)
  Konkrete påstande, såsom udsagn, tal, procentsatser osv. kræver belæg i form af en kildeangivelse.
  Anekdoter (personlige erfaringer og oplevelser) er ikke evidens, men let påvirkelige og fyldt med bias.

I afsnittet kommer vi med konkrete eksempler på de ovenstående begreber og værktøjer.

Som sundhedsfaglig på graviditets- og efterfødselsområdet er der i høj grad brug for kritisk tænkning, og at man forholder sig skeptisk til de mange påstande og den megen misinformation, der hersker.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mød personerne bag MORtion

Emma Kaalund

cand.scient i Idræt

Kristian Bradsted

cand.scient i Idræt & Sundhed