Alt pårørende skal vide om graviditetstræning

18. aug, 2023

Dette afsnit af podcasten er for dig, der er pårørende til en aktiv gravid kvinde. Du betyder mere end du aner for den gravides lyst og tryghed ved at være fysisk aktiv.

Gravide kvinder kan opleve mange barrierer for fysisk aktivitet. Det er gældende for både de kvinder, der i forvejen er aktive, men også de der ikke er fysisk aktive, men ønsker at blive det.

En af disse barrierer er manglende støtte fra familie og venner til at engagere sig i fysisk aktivitet i graviditeten. Graviditeten ses blandt de pårørende som en anledning til at ytre deres bekymringer og fortælle negative historier om træningsvaner under graviditeten (1).

Adfærden og deltagelsen i fysisk aktivitet er stærkt påvirket af kommentarer og synspunkter fra pårørende. Det er derfor en god strategi at informere de pårørende om korrekt sundhedsfaglig viden om fysisk aktivitet i graviditeten og aflive myter og misinformation.

Vi antager derfor, at du læser dette og formentlig lytter podcastepisoden, fordi der er en gravid kvinde i din omgangskreds. En kvinde, der har brug for støtte til at få aflivet myter og misinformation om fysisk aktivitet i graviditeten, så hun kan fortsætte med eller påbegynde fysisk aktivitet i graviditeten.

Indhold af podcast episoden

Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen om 30 minutters daglig fysisk aktivitet af moderat intensitet 

Må man starte eller fortsætte med at være fysisk aktiv (eller træne) i graviditeten?

Øger motion risikoen for en spontan abort eller for tidlig fødsel?

Er der nogle tilfælde/tilstande, der ikke har gavn af fysisk aktivitet?

Herunder hvad er de sundhedsfremmende effekter af fysisk aktivitet i graviditeten.

Er der motionsformer, man IKKE må dyrke?

Hvad med styrketræning? Må gravide løfte tungt? Må gravide løbe?

Opsummering – take home points

Fysisk aktivitet er sundt – også for gravide.

Ved en ukompliceret graviditet er der få ting, som den gravide ikke må. Det bør i høj grad være op til hendes egen lyst til fysisk aktivitet og hendes opleves af den pågældende aktivitet.

Vær varsom med dine ord. Spørg nysgerrigt ind til den gravide, og undgå at genfortælle hvad du har hørt eller fået fortalt.

Kilder:

1) Coll et al. 2017:. Perceived barriers to leisure-time physical activity during pregnancy: A literature review of quantitative and qualitative evidence

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mød personerne bag MORtion

Emma Kaalund

cand.scient i Idræt

Kristian Bradsted

cand.scient i Idræt & Sundhed