Graviditetsrelaterede gener og smerter

27. sep, 2020

Selvom graviditeten generelt set er en god tid med glædelige forventninger for de fleste gravide, så oplever de fleste ubehag, gener eller direkte smerte i løbet af deres graviditetsforløb.
Op mod 50% af gravide oplever smerte i nedre ryg eller omkring bækkenet, og for 25% fortsætter smerterne efter en fødsel. (1)

Det er vigtigt at understrege af graviditetsrelaterede gener og smerter er normale og ufarlige. Men hvorfor oplever gravide dem så?

De kropslige forandringer under graviditeten kan potentielt være en af årsagerne til smerte, men der er også andre faktorer, som spiller en rolle. Det ved vi blandt andet fordi mange gravide ikke oplever smerte, selvom de gennemgår de samme fysiske forandringer.

Ekspert i smerter

For at blive klogere på emnet har vi inviteret Jacob Beermann med i MORtion. Jacob har en kandidatgrad i smerte for University of Edinburgh. Han underviser i moderne smertevidenskab og hvad fysisk aktivitet kan gøre for at hjælpe på smerte, og så er han vært på podcasten Stærk & Smertefri.
Sammen med Jacob gennemgår vi i dette afsnit om:

  • Hvad er smerte?
  • Hvad har indflydelse på at vi oplever smerter (udover skade og fysiske forandringer)?
  • Hvordan den gravides oplevelse af hendes graviditetsforløb kan præges negativt af omverdenen, hvis den fortæller hende at hun er skrøbelig og skal passe på.
  • Hvordan den negative forventningseffekt (nocebo) til bestemte handlinger, f.eks. træning eller specifikke bevægelser, kan øge sandsynligheden for at opleve smerte.
  • Hvordan den positive forventningseffekt (placebo) til eksempelvis akupunktur, zoneterapi, chiliplaster m.fl. kan have en kortvarig positiv effekt, hvis man tror på det.
  • Smerter i forbindelse med bækkenløsning. (2, 3, 4)
  • Har den gravides kropsholdning indflydelse på smerte?
  • Fysisk aktivitets smertereducerende effekt på graviditetsrelaterede gener og smerte. (1,5)

Referencer:
1) Davenport et al, 2018: Exercise for the prevention and treatment of low back, pelvic girdle and lumbopelvic pain during pregnancy: a systematic review and meta-analysis.
2) Vleeming et al 2008: European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain.
3) Benten et al, 2014: Recommendations for Physical Therapists on the Treatment of Lumbopelvic Pain During Pregnancy: A Systematic Review.
4) Elden et al, 2016: Predictors and consequences of long-term pregnancy-related pelvic girdle pain: a longitudinal follow-up study.
5) Shiri et al, 2018: Exercise for the prevention of low back and pelvic girdle pain in pregnancy: A meta-analysis of randomized controlled trials.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mød personerne bag MORtion

Emma Kaalund

cand.scient i Idræt

Kristian Bradsted

cand.scient i Idræt & Sundhed