Må jeg vinterbade som gravid? (Guide)

20. jun, 2024

Vinterbadning er populært. Kvinder, der vinterbader, ønsker forståeligt nok at forsætte med det kolde gys, selvom de er blevet gravide.

Men der kan opstå tvivl og bekymring om det nu er sundt for barnet i maven, når man som gravid dykker ned i det kolde vand.

I dette afsnit nummer 38 af podcasten, samt i denne artikel, kommer vi ind på hvad du bør overveje og være opmærksom på hvis du ønsker at vinterbade under din graviditet.

Disclaimer: Der er lavet meget lidt forskning på vinterbadning under graviditeten. Der eksisterer ingen reelle studier, hvor det undersøges direkte.

Hvis du ønsker at vinterbade under graviditeten, så er det vigtigt at du er sund og rask, og har en graviditet uden komplikationer.
Derudover er det ikke helt ligegyldigt hvordan du griber vinterbadningen an og hvilke forhold det foregår under. I denne artikel og i podcasten finder du en guide til vinterbadning som gravid.

Hvad er vinterbadning egentlig?

Det burde vel være så simpelt at vinterbadning er badning i vinterperioden. Men det er det i praksis ikke. Vinterbadning lader til at være og indebære mange ting. Eksempelvis kan det kaldes vinterbadning i folkemunde, selvom der bades i foråret eller efteråret. Ligesom det kan dække over badning i et havnebassin, i havet, i en sø eller i en installeret bruser udenfor.

Umiddelbart lader der ikke til at findes en klar definition af hvornår en aktivitet er vinterbadning. For de fleste mennesker, så det badning – ofte udendørs – som opleves koldt.

Det betyder også at temperaturen i badevandet, samt i den omkringliggende luft kan variere utroligt meget, når der vinterbades. Selvom det alt sammen kan opleves som værende koldt, så vil påvirkningen på kroppen blandt andet afhænge af om temperaturen er 1 grad eller 17 grader koldt, samt hvor længe man opholder sig i kulden.

Dette er vigtigt at være klar over, hvis man ønsker at vinterbade som gravid. Hvor koldt er vandet? Hvad er temperaturen i luften omkring vandet? Og hvad er jeg vant til, når jeg vinterbader?

Hvad med kulde-chok?

En typisk bekymring omkring vinterbadning er, at udøveren får kulde-chok. Kan det ikke være farligt hvis man er gravid?

En kuldechokreaktion sker typisk ved et stort temperaturskifte. For eksempel, når man går fra at være omgivet af en varm badekåbe til hurtigt at være omgivet af koldt vand.

Reaktionen vil typisk bestå af at man gisper efter vejret og potentielt begynder at hyperventilere. Der sker en aktivering af det sympatiske nervesystem, som gør kroppen ”kampklar”. Det vil blandt andet medføre øget hjerteaktiviteten, som får pulsen og blodtrykket til at stige.

En kuldereaktion er faktisk undersøgt på gravide. Her skulle gravide japanske kvinder sætte deres ene hånd i 1 – 4 grader koldt vand i 3 minutter, mens de befandt sig i et rum ved stuetemperatur. Undervejs målte man blodtrykket hos den gravide, samt blodtilførslen til fostret og fostrets pulsfrekvens.

Generelt set steg blodtrykket hos de gravide, men fostrets puls var uforandret. (1) Altså ganske forventeligt.

Kroppens tilvænning til det kolde vand

I undersøgelsen med de gravide japanske kvinder faldt blodtilførslen til fostret også undervejs. Intet tyder på at det var farligt og alle kvinderne fødte senere raske børn.*

Reaktionen med ændret blodtilførsel er blot momentært og med al sandsynlighed ikke farligt. Men det er interessant, da ændringen i dette tilfælde ikke sker direkte på grund at kulde. Det er kun den gravides ene hånd, der er i koldt vand. Resten af hendes krop befinder sig i stuetemperatur.

Det er altså nervesystemets reaktion på kontrasten mellem det kolde vand, som hånden sanser, og temperaturen som resten af kroppen befinder sig.

Det interessante består i at undersøgelser på vinterbadning (foretaget på mennesker, som ikke er gravide) finder at blodtrykket stiger, når personer første gang prøver vinterbadning. Men efter få ganges badning falder blodtrykket igen. (2)

Kroppens reaktion på kulden ændrer sig altså hvis man forsætter med at vinterbade. Som med så mange andre aktiviteter, så vænner kroppen, herunder nervesystemet, sig til hvad vi udsætter den for.

Hvis du vælger at begynde med vinterbadning som gravid, vil det derfor være en rigtig god ide at starte roligt ud. Introducere kroppen gradvist for kulden og i starten kun i korte perioder.

Vinterbadning kan være sundt, men ikke ufarligt

Der er som tidligere nævnt ikke noget reel forskning om vinterbadning under graviditeten. Vinterbadning tyder dog generelt på at kunne sænke stress. Og da stress i graviditeten kan have flere negative effekter, så har et par forskere dannet en hypotese om at vinterbadning i graviditeten potentielt har flere positive sundhedseffekter. (3)

Selvom der er et sundhedsfagligt rationale bag denne hypotese, så er det dog stadig blot spekulation. På nuværende tidspunkt ved vi det ikke.

Vinterbadning kan være en rigtig god oplevelse for nogle mennesker, men forskning på området viser også at det ikke er helt ufarligt. Der er dokumenteret uheld og endda dødsfald ved vinterbadning, når forholdene ikke er ordentlige eller mennesker ikke er vant til det. (2)

Det er derfor en god ide at have nogle regler eller retningslinjer for hvordan vinterbadning skal foregå. Se vores guide til vinterbadning i graviditeten herunder.

Guide til vinterbadning som gravid

Hvis du er vant til vinterbadning, og dermed er godt bekendt med hvordan du reagerer på kulden, har du et godt udgangspunkt. Ligesom med træning, hvis man har et erfaringsgrundlag, så har man et referencepunkt for hvordan det opleves. Dette kan man sammenholde sine nye oplevelser som gravid med og dermed bedre vurdere om man ønsker at fortsætte.

Hvis du ikke er vant til at vinterbade, ville det være en god ide at vænne dig til det over tid. Start roligt ud, hvor du gradvist vænne dig til koldere og koldere vand og/eller eventuelt vænner dig til at gøre det i længere tid.

1. Du kan øve dig på vinterbadning derhjemme og prøve med koldere bade under bruseren inden du vælger at bade i et bassin eller i havet.

2. Hvis du vinterbader udenfor, så lad kroppen vænne sig til den kolde luft, før du hopper i vandet. Undgå at gøre skiftet fra varmt til koldt for hurtigt. Giv dig selv og kroppen tid til at mærke efter og vænne sig til kulden.

3. Generelt bør ingen vinterbade alene. Heller ikke gravide.

4. Sørg for at du har mulighed for hurtigt at få varmen efterfølgende. F.eks. adgang til varmt og tørt tøj eller ved at komme indenfor i varmen.

Kilder:
1) Kimura et al. 1998: The effect of cold stress on urterine artery blood flow velocity waveforms in late pregnant women with and without preclampsia
2) Knechtle et al. 2020: Cold Water Swimming—Benefits and Risks: A Narrative Review)
3) Gundle & Atkinson, 2020: Pregnancy, cold water swimming and cortisol: The effect of cold water swimming on obstetric outcomes

* 2 af børnene viste sig at være væksthæmmet fostre og blev født for små. Disse 2 var også de eneste, som havde mindre pulsfald under de 3 minutters forsøg med mødrenes hånd i koldt vand.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mød personerne bag MORtion

Emma Kaalund

cand.scient i Idræt

Kristian Bradsted

cand.scient i Idræt & Sundhed