Aldrig har der været så mange kvindelige elitesportsudøvere. OL i Tokyo 2020 (afholdt i 2021) satte rekord for antallet af deltagende kvindelige atleter.
Flere og flere kvinder har dermed en idræt, som deres primære beskæftigelse og indtægtskilde.
Dette præsenterer dog også en række problematikker i forhold til kvindernes ønske om graviditet og alt hvad der følger med. Udover at det tidligere, og mange steder fortsat er, utænkeligt at en gravid kvinde kan fortsætte i sin sport med henblik på at vende tilbage til topniveau.
Men det er faktisk realiteten for flere og flere kvinder, og der er faktisk forsket en smule i både effekter og risici ved at dyrke elitesport i graviditeten.
I dette afsnit nummer 37 af podcasten snakker vi om elitesport i graviditeten og hvilke potentielle problemstillinger det kan medføre.
Er en graviditet uforenligt med at dyrke elitesport?
Som et led i hvad vi håber kan blive en serie omkring elitesport i forbindelse med en graviditet og efter en fødsel, ønsker vi at have kvindelige elitesportsudøvere som gæster i podcasten. Dette afsnit handler om at introducere emnet, samt præsenterer hvad vi faktisk ved og hvad forskningen viser indtil videre.
DISCLAIMER: Forskningen på området er begrænset. Der er ikke meget af den, og det kan derfor være svært at generalisere ud fra den eksisterende forskning. Vi kan dog bruge den til at se tendenser og lade os vejlede af disse.
Problemstillingerne:
- Fertilitet og graviditetsplanlægning.
- Manglende åbenhed om graviditet og diskrimination.
- Træning under graviditeten.
- Sikkerhedshensyn.
- Manglende støtte og indtægt. (1)
Flere af disse problemstillinger handler om kontrasten mellem at være gravid eller mor og være elitesportsudøver. For en stor andel af kvindelige atleter vil en graviditet betyde en længere pause fra konkurrerende elitesport. Pausen vil typisk finde sted mens kvinden befinder sig i sit sportslige og dermed karrieremæssige peak.
En graviditet vil derfor kunne have indflydelse på både de sportslige præstationer og hendes indtægtsmuligheder.
En løsning vil være at planlægge graviditeten til den sportslige karriere er ovre. Men dette præsenterer dog et andet problem i forhold til mulighederne for at blive gravide, da kvinders fertilitet falder med alderen.
Derudover kæmper elitesporten forsat med manglende åbenhed om graviditet, hvor kvindelige elitesportsudøvere frygter for konsekvenserne ved at fortælle om deres planer om familie stiftelse i forhold til kontrakter, indtægt og fremtidige sportslige muligheder.
Sidste er der sikkerhedshensyn ved at dyrke elitesport under graviditeten. Elitetræning indebærer ofte store mængder fysisk træning, samt træning ved høje intensiteter. Derudover er der risiko for fald, styrt og sammenstød i nogle sportsgrene. Lad os kigge på vores den nuværende forskning på området finder.
Forskningen i elitesport og graviditet
Kvinder, der dyrker elitetræning under graviditeten, har ikke en anderledes graviditet eller fødsel, udover:
- En øget risiko for stor vægtøgning under graviditeten.
- Nedsat risiko for at opleve rygsmerter.
Elitetrænede kvinder har generelt en ukompliceret graviditet og fødsel, samt føder sunde børn.
Umiddelbart er der intet, der tyder på en øget risiko for:
- For lav fødselsvægt.
- Spontan abort eller for tidlig fødsel.
- Kejsersnit.
- Brug af sugekop eller fødselstang under fødslen.
- Brug af episitomi under fødslen.
- Bristninger under fødslen. (2)
En graviditet kan være præstationsfremmende for nogle eliteatleter: 40,5% af eliteatleter oplevede forbedret præstation efter de havde født. (3)
Det tyder på at gravide eliteatleter er gode til at autoregulere og tilpasse deres træning undervejs mens graviditeten tilpasser sig. (4, 5)
Opsummering
Forskningen på området er begrænset, men…
- Det lader ikke til at elitesport eller relativt høje træningsintensiteter fører til negative konsekvenser for mor eller barn.
- En graviditet lader ikke til at have en direkte negativ effekt på præstationsevnen. I nogle sportsgrene kan den have en præstationsfremmende effekt.
- Idrætskvinder bør have støtte til at fortsætte og hjælp til at justere sin træning ud fra sportens krav og udfordringer.
- Der er en potentiel øget skadesrisiko ved for hurtig tilbagevending til træning og konkurrence efter fødslen. (3, 6)
Kilder:
1) Davenport et al. 2021: Pushing for change: a qualitative study of the experiences of elite athletes during pregnancy
2) Wowdzia et al. 2021: Elite Athletes and Pregnancy Outcomes: A Systematic Review and Meta-analysis
3) Kimber et al. 2020: Health Outcomes following Pregnancy in Elite Athletes: A Systematic Review and Meta-analysis
4) Darroch et al. 2022; Impact of Pregnancy in 42 Elite to World-class Runners on Training and Performance Outcomes
5) Prevett et al. 2022: Impact of heavy resistance training on pregnancy and postpartum health outcomes
6) L’Heveder et al. 2022: Sports Obstetrics: Implications of Pregnancy in Elite Sportswomen, a Narrative Review
0 kommentarer